Eurochem
Έλλην Α.Ε κόλλες χαλιών μοκετών
Andreas Pitsoulis

Ο αδιάφορος εργαζόμενος δημιουργεί δυσαρεστημένους πελάτες

Αδιάφορος εργαζόμενος - Σημασία έχει τι σκέπτονται οι εργαζόμενοι για την επιχείρηση σας, όχι εσείς

Μόνο αρνητικές είναι για την επιχείρηση οι επιπτώσεις μιας αδιάφορης συμπεριφοράς από τους εργαζόμενους τόσο ως προς την ίδια τη λειτουργία της όσο και ως προς τους πελάτες της. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται πλέον αντιληπτή και από διάφορες έρευνες που αποτυπώνουν το προφίλ και τις προτιμήσεις του έλληνα καταναλωτή. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές ενοχλούνται από τέτοιες συμπεριφορές και προτιμούν τις επιχειρήσεις αυτές που ξέρουν να τους προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά και σωστή εξυπηρέτηση. Έτσι ο αδιάφορος εργαζόμενος αποτελεί βασικό μειονέκτημα μίας επιχείρησης.

Ανά διαστήματα, όλοι μας αντιμετωπίζουμε απαράδεκτες ή απρόσωπες συμπεριφορές από εργαζόμενους επιχειρήσεων σε καθημερινές μας συναλλαγές. Είτε αυτή είναι σε τράπεζες, είτε είναι σε σουπερμάρκετ, είτε σε κάποιο πολυκατάστημα κλπ.

Ειδικά στις επιχειρήσεις καθαρισμού, η επικοινωνία με τον πελάτη φαίνεται να είναι καθοριστικής σημαίας. Ο τρόπος που ο εργαζόμενος της επιχειρήσης θα μιλήσει στον πελάτη και η θέρμη και το ενδιαφέρον που θα επιδείξει για το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι βασικός παράγοντας της ικανοποίησής του. Ακόμη και όταν το προϊόν που παραδίδεται στον πελάτη, δεν είναι το προσδόκιμο, αν η επεξήγηση ή η παράδοσή του γίνει με ευγένεια και καλή διάθεση, η αναμενόμενη κριτική που θα δεχθεί θα είναι κατά πολύ ηπιότερη. Σε αυτή την περίπτωση αν κατά την παράδοση της εργασίας καθαρισμού βρεθεί ένα αδιάφορος εργαζόμενος, τότε και το αποτέλεσμα της δοσοληψίας θα είναι αρνητικότερο.

Δυσαρέσκεια πελατών

Το πρόβλημα αυτό δεν ξεκινά από τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, αλλά από την ίδια την ηγεσία της. Διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ηγεσία δεν έχει κατορθώσει να εμπνεύσει το προσωπικό της και να τους περάσει μια φιλοσοφία που να εστιάζεται στη συμμετοχή και του τελευταίου εργαζόμενου στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση του πελάτη.

Όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι άψυχοι πόροι, όταν ο καθένας από αυτούς δεν αισθάνεται ότι αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα που δημιουργεί αξία στην επιχείρηση, απλώς αδιαφορούν. Και το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι εμφανές παντού. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η ψυχή της επιχείρησης, είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κάθε διαδικασία.

Σήμερα, που η ελληνική οικονομία έχει τα χάλια της, η έλλειψη ρευστότητας και η περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, επηρεάζουν αρνητικά τις περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν, η ανάγκη ποιοτικών υπηρεσιών είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Οι επιχειρήσεις με ευέλικτα διοικητικά σχήματα που αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας και της εικόνας τους, είναι αυτές που κερδίζουν.

Ο χειρισμός αυτός, δίνει το συναίσθημα της ικανοποίησης και της αναγνώρισης στον εργαζόμενο, τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι εξίσου σημαντικός με τα ανώτερα στελέχη της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να έχει άλλο αέρα, άλλη ψυχολογική κατάσταση στην καθημερινή του επαφή με τους πελάτες.

Το θέμα δεν είναι να πιστεύουν μόνο τα ανώτερα στελέχη στη δυναμική της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και στην ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά το σύνολο των στελεχών και του προσωπικού. Γιατί στο τέλος της ημέρας, από εκείνους που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο εξαρτάται κατά πόσο θα τον πείσουν να προτιμήσει ένα σημείο πώλησης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Δημοσιεύθηκε στο reporter.gr από τον Πάνο Τσαγκαράκη

Comments are closed.